Peter Desmet

Reporting on open science

Et l'hiver recommence...

Het was een aantal weken geleden dat het nog gesneeuwd had, we verheugden ons al op de lente, we negeerden al die doemdenkers die hier al jaren wonen... maar ze hadden gelijk, de winter is nog niet voorbij. Ach, fladderende, witte sneeuwvlokjes zijn mooier dan grijze regenwolken. Ja toch? :)

Langlaufen

Ik word bij momenten gek van de overload aan Frans rond me heen. Ik sta in als contactpersoon voor de exposanten van een grote beurs rond milieutechnologieën, wat betekent dat ik veel moet en mag communiceren. Het is best leuk en interessant en heel erg leerrijk, maar bij momenten frustreert de lastige communicatie me. Een teveel aan "tu-t-as-tu" (Québéçois voor "est-ce que tu as") en "lu lu" (stopwoordje bij uitstek, in het frans "là", vraag me niet waarom ze het zo vaak dubbel zeggen) maakt de dagen waar ik eigenlijk geen zin had om op te staan, niet beter voor mij. ;-) Gelukkig zijn er niet zoveel van die dagen en leer ik in sneltempo Frans en Québéçois via mijn toffe collega's.

Sneeuwruimen

Een mondje Québéçois: "Peter est mon chum. Moi, je suis sa blonde." Gebruikt men ook voor brunettes, rostjes en zwartharige vrouwen. "Moi-lu, je voudrais bien acheter un char lu." Char = auto en als je char zegt, moet je echt je hele mond opentrekken en keelklanken produceren zodat het klinkt als "sjuuuuuur". "Tu-ne sais-tu pas quelque qui vend son char? Tabarnouche, c'est une joke lu, nous n'avons pas assez de pièces lu." :D

Zonsondergang

Tijdens de kerstperiode hebben we een tripje naar Ottawa gemaakt. 't Was dat weekend uitzonderlijk warm, waardoor alle voetpaden spiegelglad waren (we geraakten nauwelijks vooruit) en bovendien staakten de buschauffeurs. Maar Ottawa is wel een leuke stad, met interessante musea. Foto's vind je hier.

Parliament Hill

PS1: Vanaf volgende vrijdag draaien ze Aanrijding in Moskou in één van de alternatieve cinema's in Montréal. In het Gents, met Franse ondertiteling! We hebben hem nog niet gezien, dus we gaan zeker kijken.

PS2: Zoals een aantal onder jullie al hebben gehoord: we hebben ons droomappartement gevonden!! Zondag krijgen we de sleutel en nemen we foto's!

Comments